Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır? Emlak Vergisi Nedir?
Emlak vergisi ev veya iş yeri gibi gayrimenkullere sahip olan kişilerin, yıllık olarak devlete ödediği vergi türüdür. Mal sahipleri bu vergileri ise, sahibi olduğu mülkün fiyatına göre ödemektedir. Her il için emlak vergisi, farklı şekilde hesaplanarak ödenmektedir. Emlak vergisi hesaplaması ise, oranlara göre hesaplanmaktadır. Bu oranlar ise, oturulan konutlar için binde 1 oranında olmaktadır. İş yeri sahibi olan bir mal sahibinin ödeyece oran ise, binde 2 oranındadır. Arsa sahibi olan kişilerin devlete ödemesi gereken emlak ; 200 bin tl tutarında bir konutun ödemesi gereken emlak vergsi şu şekilde olmaktadır. 200 bin tl olan konut fiyatını iki ile çarpıyoruz ve 1000’e bölüyoruz. Çıkan rakam ise, konut sahibi olan kişinin ödemesi gereken emlak vergisidir.
Emlak Vergisi Ödemeleri Nasıl Yapılmaktadır?
Eğer bir konut veya iş yeri sahibi iseniz, yıllık olarak ödemeniz gereken emlak vergisini, farklı şekillerde devlete yıllık ödeyebilirsiniz.
Ödeme şu şekilde yapılmaktadır.
- Ödemelerinizi bizzat belediyeye giderek yapabilirsiniz.
- Eğer emlak vergisi ödemesini belediyeye gitmeden yapmak istiyorsanız, bu ödemeyi ptt yolu ile yapabilmektesiniz.
- Banka havalesi ile de emlak vergisinin ödemesini yapmanız mümkün olmaktadır.
Yapmanız gereken ise, size ait olan mükellef numaranızı yapmak istediğiniz ödeme şekline göre yazmanız yeterli olacaktır. Belediyenin internet sitesine giriş yapabilir ve T.C Kimlik Numaranızı sisteme girerek, kredi kartı ile de ödeme gerçekleştirebilmektesiniz.
Emlak Vergisini Kimler Ödemezler?
Emlak vergisinden konut sahibi olduğu halde muaf olan kesim bulunmaktadır ve kendileri sahip olduğu konutun veya iş yerinin emlak vergisini devlete ödeme zorunda değildirler. Bakanlar Kurulu 2006 yılında bir karar almıştır ve bu karara göre, bazı kişilerin emlak vergisinden muaf olduğunu yasal olarak belirtmiştir.
Bu kişiler ise şunlardır.
- Hiç bir geliri olmayan ve bunu belge ile tespit eden emekliler, devlete emlak vergisi ödemezler.
- Aynı şekilde sahibi olduğu konuttan başka geliri olmayan, gaziler de devlete emlak vergisi vermek zorunda değildirler.
Bunların dışında ise, şehitler de 200 metre kare sahip olduğu konutun emlak vergisini ödemek zorunda değildir. Burada şart koşulan şey ise, sahip olduğu konutun bir tane olması, gelirinin bulunmaması ve sahip olduğu konutun 200 metrekare’yi geçmemesidir.